24.1.2011

Tarvitsen jalkavalaisimen

Tarvitsen hyvän lukuvalaisimen olohuoneeseen. Minulla oli hyvä ja hyvin valaiseva jalkavalaisin olohuoneessa. Se valaisin on edelleenkin, mutta valaistusteho ei ole enää hyvä.. Kaikki muuttui, kun yli 40 wattiset hehkulamput poistuivat kaupoista energiansäästöihin ja ilmastopäästöihin perustuvalla määräyksellä.
Jalkavalaisimessa on himmennin, joten oikean polttimon löytäminen himmentimen takia aiheuttaa etsimistä.  Useita polttimoita on jo palanut  juuri siitä syystä, että ne eivät synkkaa himmentimen kanssa. Nyt löytyi ehkä oikea. Valaistusteho on kuitenkin laskenut oleellisesti, vaikka sen pitäisi vastata 100 wattia. Lisäksi valo räppii ja hipaisukytkintä on hipaistava, jotta räppiminen lakkaa. Tässä lyhyesti perustelut uudelle hankinnalle.

Oikea valaisin on jo löytynyt. Olen ihastunut ranskalaisiin Jielde Loft - valaisimiin. Jalkavalaisimia on kolme mallia, joista 40 wattisen joudun hylkäämään. Sata wattiset Jielde Loftit eroavat sekä korkeudessa että nivelmäärässä. Lyhemmässä on yksi nivel  ja korkeus on 120 cm + 1x60 cm ja toisen korkeus on 6 x 40 cm. Nivelillä on merkitystä, niiden avulla saan valon siirrettyä lähelle lukupistettä.
Jielde-valaisimien historia, lainasin sen Finnair-shopin sivulta
Vuonna 1950 ranskalainen Jean-Louis Domecq suunnitteli ensimmäisen Jieldé-valaisimen kyllästyttyään huonoon työvalaistukseen. Suunnittelun tuloksena syntyi juuri oikeanlainen ja tarpeisiin sopiva valaisin: yksinkertainen, kestävä ja nivelten ansiosta erilaisiin työpisteisiin soveltuva. Myöhemmin Loft nimen saanut valaisinmalli on levinnyt työhuoneesta myös muualle kodin huoneisiin ja julkisten tilojen katseenvangitsijaksi. Yleisesti Jieldén valaisimia onkin kuvattu ranskalaisen taideteollisuuden ikoneiksi. Valaisimet valmistetaan Lyonissa, Ranskassa perinteisin menetelmin. Valaisimet numeroidaan, jotta jokainen pysyy ainutlaatuisena.

Tällä hetkellä olohuone-ruokailutilan valaisimina ovat; katossa kaksi kohdevalaisin ryhmää, Costanza-jalkavalaisin,  Modern Art-pöytävalaisin ja ruokapöydän Marsetin lentävä lautanen valaisin, jota ei enää valmisteta. Uusi valaisinhankinta lisää olohuoneen valaisinmäärän kuuteen, sillä Costanza- valaisimesta en luovu.

Inventointi - valaisimia 5 kpl

4 kommenttia:

 1. Minua on vaivannut sama pulma. Oikean mallista jalkavalaisinta ei löydy. Ei sitten mistään. Tällä hetkellä elän spotin varassa, joka roikkuu verhotangosta ja on äärettömän hankala sytyttää ja sammuttaa.

  Tuo ylin, 6-nivelinen, passaisi ja nimen omaan mustana. En ole tullut ajatelleeksi nettikauppoja. Kiitos vinkistä. Alan pikkuhiljaa etsiskelemään.

  VastaaPoista
 2. lepis,
  Minä taidan ostaa liikkeestä. Haluan hipelöidä valaisinta ennen ostopäätöstä ja takuuasiat, jos niitä ilmenee, onnistuvat suoraan liikkeessä helpommin kuin netin kautta.
  Sisustuksen Koodi myy Turussa näitä, olisko Hesassa Formwerk.

  VastaaPoista
 3. Tuo moninivelinen on huisin hauskan näköinen. Kuin joku kirahvi :)

  VastaaPoista
 4. Ihastuin siihen, pitää vielä tutkailla livenä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentoinnistasi