19.1.2011

Raivaaja keittiössä


Elämä on materialisoitunut. Elämme tavaraviidakossa sekä kotona että muualla. Arvomaailmamme identifitioituu materian kautta. Eihän siinä mitään väärää ole, jos ja kun hallitsemme ympärillämme olevan tavaramäärän. Se ei ole helppoa. Jokainen on kohdannut kotonaan pienempiä tai suurempia tavarakaaoksia. Niistä selviää, kun ajoissa ryhtyy toimeen eli hoitaa kaaoksen järjestykseksi. Hyvin ajateltu, mutta aloittaminen on vaikeaa ja järjestyksen hallinta vieläkin vaikeampaa. Apua voi pyytää raivaajilta. He ovat aivan uusi ammattiryhmä, joka askeltaa apua antaen. Heistä voi käyttää hienompaakin nimitystä professional organizer. Nimitän itseni nyt kotini raivaajaksi eli professional organizeriksi. Kuljen keittiöön ja avaan korkean kaapistorivin vasemman yläoven. Nyt se alkaa.

Tyhjennän kaapin sisällön. Lopulta kaapissa on kolme isoa lasitölkkiä, kaksi Riihimäen Lasin Ilvestölkkiä, joissa kummassakaan ei ole enää kantta jäljellä. Kolmen litran tölkissä on Karhutölkin kansi. Kolmas on kierrätyslasista valmistettu ranskalainen tölkki. Jään miettimään, mihin aion käyttää näitä. Järjestän tähän kaappiin vain tyhjät lasitölkit. Siirrän vanhat pullot toisen oven taakse. Tuli mukavasti tyhjää tilaa.


Tätä auvoa ei kestä pitkään. Joku on nostanut turkoosit muovirasiat purkkikaappiin. Olkoon nyt siinä.


Koska tarkoitukseni on myös inventoida kodin esineet, selvitän muualla käytössä olevien purkkien määrät, vai pitäisikö käyttää tölkkisanaa, kuten Riihimäen Lasi. Käytän purkkisanaa jääköön tölkki vanhoille purkeille.
Arabian vanhassa lasipurkissa säilytän kananmunia, Pienissä matalissa lasipurkeissa pähkinöitä ja intiaanisokeria. Iittalan purkeissa suolaa ja pähkinä-siemensekoitusta, Ikean purkeissa pastaa ja jauhoja. Kaapeista löytyy vielä Karhulatölkki spelttisuurimoille ja Ilvestölkki pikkupastalle, kuivattuja sieniä yhdessä, ruisjauhoja, sokeria. Nyt en enää luetteloi, vaan lasken tölkkien ja purkkien määräksi 22 kappaletta.
En aio enää jatkossa kirjoittaa näin yksityiskohtaisesti raivausoperaationi inventointia.
Eihän tämä ketään kiinnosta. Ajatteleminen esineiden tarpeellisuudesta on paikallaan järjestämisen aikana. On hyvä ottaa tyhjä pahvilaatikko esiin ja tyhjätä sinne pois vietäväksi kaikki ne, joille ei löydy enää käyttötarkoitusta.

Sanotaan, että talouksista löytyy satoja esineitä eikä lukumäärä jää vain satoihin, niitä on jopa tuhansia. Nollia riittää kun tavaraa kertyy, seuraavaksi esineitä on kymmeniä tuhansia. Olemme hamstraajia.

Inventointi - esineitä 22 kpl.

14 kommenttia:

 1. Testaan nyt hieman vielä tätä blogiasua ja muuttelen etsien sopivaa.
  Kommentointitekstin sain nyt näkyviin.
  Tervetuloa kommentoimaan.

  VastaaPoista
 2. Mahdottoman hyvä nimi tälle blogille! Kurkistelen kaappeihisi aina silloin tällöin,uusia ideoita on kiva metsästää.

  VastaaPoista
 3. Sirokko,
  Katsotaan mitä saan aikaiseksi, että se kiinnostaisi lukijoita.

  VastaaPoista
 4. Lasipurkit ovat hyviä säilytysastioita. Jos kansi on kadonnut, teen kankaisen "kannen" tilkuista. Kangaskantisessa on hyvä säilyttää esim. kuivattuja sieniä, pysyvät sopivan rapeina.

  VastaaPoista
 5. Mahdottoman kiva blogi! Minäkin aloin tänään siivota....Onkohan tämä joku trendi :-) Minä kyllä tykkäsin tekstistä, kirjoita vain tällä tavalla, jos jaksat. Oikein aloin nauraa tuolle purkkikaappiin eksyneelle rasialle ja "olkoon nyt siinä" - kommentille. Oikein kiva postaus!

  T. Tuike

  VastaaPoista
 6. Unelma,
  Hyvä vinkki tuo tilkkukansi ja sienivinkki. Mielelläni otan vinkkejä vastaan. Kerron ne postauksissani muille ja tietysti linkitän vinkinkertojan blogisivuille. Kiitos.

  tuike,
  Tämä on kai trendi, sillä raivaajista olen kuullut vasta ensimmäistä kertaa tänä vuonna.
  Postailen silloin tällöin fiiliksien mukaan.
  Nyt olisi kyllä jo jatkoa pukkaamassa, mutta Helsinkiin on meno viikonloppuna.

  VastaaPoista
 7. Onnea uudelle blogille. Mukava katsoa kun joku tekee puhdasta jälkeä, kun itse ei jaksa!

  VastaaPoista
 8. Jees, tästä se lähtee. Uusi blogi, tyhjempi ;D Opin täällä taas uutta, Karhula-tölkki. Minullakin on niitä, en vain tiennyt nimeä. Jatketaan! Tämä on riemullista!

  VastaaPoista
 9. Täältä lähti innostus siivota omatkin kaapit, joten kiitos vinkistä:)

  VastaaPoista
 10. lepis,
  Tervetuloa tähän puhdistumisriittiin ja raivaajaksi

  Katriina,
  Raivaaja on nyt vähän ollut reisussa, mutta raivaus on jatkunut.
  Mukava, että siellä tuulee kaapeissa.

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoista, sain täältä idiksen.

  VastaaPoista
 12. Ari,
  Katsotaan nyt, miten tämä edistyy.

  Kaanon,
  Meissä kaikissa asuu pieni raivaaja

  VastaaPoista
 13. Kukahan keksisi meillä tämän hienon raivaaja-idean! Kun on tuotan turhan tarpeellista paikat pullollaan ja luopumisen tuskaa niin vaikea kestää... mut kohta on ihan pakko. Ihana blogi sinulla!

  VastaaPoista

Kiitos kommentoinnistasi