7.6.2011

Wawelin kahvikupit

Pitkästä aikaa jatkan taas inventoimista. Avasin keittiön yläkaapin oven, sieltä löytyvät kahvikupit. Ylimmällä hyllyllä pölyn peitossa on valkoinen Wawelin astiasto. Aikaa on kulunut tämän kuuden kupin astiaston ostosta. Astiastoon kuuluvat kupit, asetit, sokerikko, kermakko ja iso kakkulautanen. Käyttö on ollut vähäistä ja ajoittuu ostohetken ajankohtaan.Erään muuton yhteydessä vein sen  kirpputorille, mutta ei sitä kukaan ostanut. Olenkin päättänyt jättää astiaston kaapin ylähyllylle pölyttymään.
Kun selasin netistä  Krakovan Wawelin tehdasta, sain eteeni Wawelin kuninkaanlinnan ja Schindlerin tehtaan historioineen. Jotain vanhaa perinnettä täytyy tässä posliiniastiastossa olla.
Astiastossa on kohokuviollinen reunakoristelu ja kullanväriset pienet kukkakuviot. Design vaikuttaa siis kuninkaalliselta, kuppien korvat ovat koukeroiset ja  pohjaan on muotoiltu jalusta. Kullatut numeroinnit kupissa 116, aluslautasessa  181 ja asetissa 110.
Sokerikon ja kermakon jalusta on muotoiltu yläreunojen tyylin mukaan. Molempien pohjaan on leimattu kultauksella numero 102. 
Posliinitehtaan merkki on pohjassa,  isoW-kirjain näkyy olevan tehtaan logo. Kullattu numero on säilynyt hyvin. Koska kuppeja ei ole paljon käytetty, ei pesu ei ole kuluttanut kultausta.
Matka Krakovaan ja Wawelin linnaan olisi historiallisen mielenkiintoinen kokemus.

Inventointi: Wawel  kahvikupit 6 kpl, asetit 6 kpl,  sokerikko, kermakko, kakkulautanen

20 kommenttia:

 1. Kaunis astiasto! Kävin kymmenen vuotta sitten (joko siitä on niin pitkä aika?) Krakovassa, mutta en yhtään muista kävimmekö tuolla Wawelissa. Paremmin jäi mieleen keskitysleirimuseo...

  VastaaPoista
 2. Kaunis astiasto. Jotenkin vanhempana antaa arvoa näille vanhoille astioille ja käytä toki silloin tällöin, tunnelma on aivan toinen kuin teemamukista juotu kahvi!

  VastaaPoista
 3. Voi että minusta on ihana löytää muitakin astian kerääjiä :)
  Kaapit pursuavat jos minkälaista aarretta, joita ei voi millään luopua.

  Kaunis tämäkin astiasto!

  VastaaPoista
 4. kaari3,
  Vaikka romanttinen tyyli ei ole aivan omaani, silti ajattelin samaa kuin sinä, että joskus täytyy kattaa näillä. Näissä on aika isot kupit melkein mukia vastaavat.

  Vaahtera-Maria,
  En ole varsinaisesti keräilijä, mutta kaappeihin on kertynyt kaikenlaista. Aikomukseni on tässä blogissa tallentaa kaappien sisältöä aina jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 5. Kahvikupit ovat nykyisin harvoin käytössä, eivät tahdo pysyä enää hyppysissä. :) Minunkin pitäisi tehdä inventaario ja luopua paljosta. Melkein kaikkea on liikaa.

  VastaaPoista
 6. Liisa,
  Minä innostun kattamaan kahvikupit, kun on vieraita tai juhlia. Olkoonkin, että se on vanha tapa ja mukit ovat vallanneet paikan kahvimukeina.
  Jotenkin ne ovat niin arkisen kömpelöitä, enkä osaa kattaa niillä kaunista pöytää.
  Perheen kesken juomme aina mukeista.

  VastaaPoista
 7. Meilläkin oli juuri nuo kotona. Jostakin syystä inhosin niitä sydämeni pohjasta. :) Sain niitä opiskelukämppäänkin mukaan, mutta hankkiuduin niistä pian eroon. Jotenkin jäi sellainen mielikuva, että vanhemmat olisivat ostaneet tuon astiaston halvalla.

  VastaaPoista
 8. äääh...astiat...sormet solmussa....

  VastaaPoista
 9. No mukava oli tietää enemmän tuosta astiastosta, vanhemmillani se on ollut iät ja ajat esillä kaikissa sukujuhlissa, on siis vieläkin.. Minä olen ehdottomasti kahvikuppi-ihminen, yksi kuppi maidolla, toinen mustana, ei se onnistu mukilla eikä edes maistu samalta :)

  VastaaPoista
 10. Hei Arleena, missä oot..? Älä unohda kivaa blogiasi haikailee : Anna

  VastaaPoista
 11. Johanna,
  Ei tämä astiasto minunkaan suosikeistani ykkönen ole.

  Tuija,
  Joskus kun haluaa olla romanttinen, silloin passaa nämä astiat.

  Sirokko,
  Kupeista kahvi maistuu täälläkin.

  Anna,
  Anteeksi, että en ole postaillut. Täytyy taas aloittaa ikäänkuin uudelleen, aiheita on.

  VastaaPoista
 12. Minullakin taitaa olla saman tehtaan tuotteita olevat kupit. Tosin ilman kullanvärisiä kukkakuvioita, mutta kultaisilla reunoilla. Eiväthän ne ehkä ole tämän hetken muotia, mutta koskaan ei tiedä... Hyvä ettei kukaan ostanut kuppejasi. :)

  VastaaPoista
 13. Nuo kupposet on todennäköisesti 60-70lukujen taitteesta, äiti ja isä olivat saaneet saman astiaston häälahjaksi v-71. Nyt ne löytyy minulta pölyttymästä ;) ja olenpa kirppareilta kerännyt roiman läjän ko, kuppeja lisääkin. Paikallinen antiikkiliike pyytää 16€ (!!!) kupista ja lautasesta,eli eivät liene kuitenkaan aivan arvottomia. Itse maksoin viimeksi kuudesta kupista ja alus- ja pulla lautasista 6€ yht. :)Mukavaa syksyn jatkoa sinulle! T: Päivi

  VastaaPoista
 14. Voi kun kauniit!! Itse jos kirppiksella nakisin tuollaiset niin varmasti kotiuttaisin :)

  VastaaPoista
 15. Hei löysin itse sokerikon kaapista ja siinä pohjassa hopealla 115 ja sinne tuon "made in"-tekstin alapuolella on nro 1. harmi kun ei löydä minkäänlaista tietoa että kuinka vanha kyseinen sokerikko on. sellainen kaunis kullan värinen koristelukin löytyy siitä. mutta eri sarjaa kuin nämä kuvissa olevat on

  VastaaPoista
 16. Hei, en tiedä vieläkö blogiasi pidät, mutta kommentoin nyt näinkin myöhään asiasta. Tein kaapien siivousta ja eteeni osui häälahjaksi (15.5.1982) saamamme Wawelin kahviastiasto. Ennen tätä päivää en tiennyt muuta kuin, että astiasto on Puolalainen (en ollut tutkinut pohjamerkintöjä tarkemmin). Ajattelin, että katsompa netistä löytyisikö mitään uutta tietoa ja törmäsin tähän blogiisi. Mielenkiintoista tietoa, kiitos siitä! Olisi mukava tietää, onko astiastolla minkälaista arvoa tänä päivänä. Pois en ole hennonut heittää tunnesyistä.

  VastaaPoista
 17. Minä en noista luopuisi trendeistä viis! Kaunis ja kantaa mukanaan takuulla menneen maailman tuulia <3

  VastaaPoista
 18. Hieno astiasto. Minullakin on yksi Wawelin kuppi:)

  VastaaPoista
 19. Minulta löytyy jotain uudempaa tuotantoa. Kahvikuppeja tassien kanssa, teemukeja,leipälautasia, sokerikkoja, kermakkoja, jälkiruokakulhoja, syviä lautasia ja iso tarjoilu lautanen. Arvoa niille ei tahdo millään löytyä 😏

  VastaaPoista

Kiitos kommentoinnistasi