7.6.2011

Wawelin kahvikupit

Pitkästä aikaa jatkan taas inventoimista. Avasin keittiön yläkaapin oven, sieltä löytyvät kahvikupit. Ylimmällä hyllyllä pölyn peitossa on valkoinen Wawelin astiasto. Aikaa on kulunut tämän kuuden kupin astiaston ostosta. Astiastoon kuuluvat kupit, asetit, sokerikko, kermakko ja iso kakkulautanen. Käyttö on ollut vähäistä ja ajoittuu ostohetken ajankohtaan.Erään muuton yhteydessä vein sen  kirpputorille, mutta ei sitä kukaan ostanut. Olenkin päättänyt jättää astiaston kaapin ylähyllylle pölyttymään.
Kun selasin netistä  Krakovan Wawelin tehdasta, sain eteeni Wawelin kuninkaanlinnan ja Schindlerin tehtaan historioineen. Jotain vanhaa perinnettä täytyy tässä posliiniastiastossa olla.
Astiastossa on kohokuviollinen reunakoristelu ja kullanväriset pienet kukkakuviot. Design vaikuttaa siis kuninkaalliselta, kuppien korvat ovat koukeroiset ja  pohjaan on muotoiltu jalusta. Kullatut numeroinnit kupissa 116, aluslautasessa  181 ja asetissa 110.
Sokerikon ja kermakon jalusta on muotoiltu yläreunojen tyylin mukaan. Molempien pohjaan on leimattu kultauksella numero 102. 
Posliinitehtaan merkki on pohjassa,  isoW-kirjain näkyy olevan tehtaan logo. Kullattu numero on säilynyt hyvin. Koska kuppeja ei ole paljon käytetty, ei pesu ei ole kuluttanut kultausta.
Matka Krakovaan ja Wawelin linnaan olisi historiallisen mielenkiintoinen kokemus.

Inventointi: Wawel  kahvikupit 6 kpl, asetit 6 kpl,  sokerikko, kermakko, kakkulautanen